Zboża
Jesień w uprawie ozimin jest kluczowym okresem decydującym o potencjale plonotwórczym. Na kondycję roślin wpływa szereg czynników takich jak termin i ilość wysiewu, stanowisko, gatunek i odmiana, a także nawożenie, które odgrywa niekwestionowaną rolę w prawidłowym przygotowaniu ozimin do spoczynku zimowego. Dostarczenie roślinom odpowiednich dawek mikro- i makroskładników pozwoli na prawidłowe rozkrzewienie. Jesienne nawożenie powinno uwzględniać przede wszystkim zaopatrzenie w fosfor i potas oraz miedź i mangan, które należy zaaplikować w fazie krzewienia jesiennego. Miedź stymuluje rozwój systemu korzeniowego, pozytywnie wpływa na proces krzewienia, umożliwia pobieranie azotu glebowego. Mangan odpowiada z kolei za pobieranie fosforu, zwiększa zdrowotność roślin. Odpowiednie nawożenie jesienne zmniejsza niebezpieczeństwo uszkodzeń roślin podczas zimowania. Wiosenne nawożenie zbóż ozimych powinno rozpocząć się od zastosowania dawki azotu.
W występujących latach posusznych, istotne jest dolistne aplikowanie azotu, ponieważ jego pobieranie z gleby utrudnia niedostateczna ilość wody. Aplikując nawozy w formie dolistnej, możemy uzupełnić brakujące dawki składników, ograniczając straty związane z zahamowaniem wzrostu. W celu osiągnięcia optymalnego plonu istotna jest aplikacja aminokwasów roślinnych, które należy stosować bezpośrednio po rozpoczęciu wegetacji. Aminokwasy charakteryzują się działaniem biostymulującym, pobudzają rośliny do intensyfikacji procesów życiowych, pomagają w regeneracji roślin. Zabezpieczają przed stresem związanym z niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Kolejnym ważnym krokiem jest dostarczenie roślinom mikroskładników: manganu, miedzi, cynku, żelaza, molibdenu i boru. Cynk zwiększa odporność roślin, uczestniczy w procesach fotosyntezy i odpowiada za pobieranie azotu. Niedobór powoduje opóźnienia wzrostu. Żelazo w zbożach zwiększa produkcję chlorofilu, poprawia ogólną kondycję roślin i parametry jakościowe plonu. W celu dostarczenia roślinom szybkich dawek NPK zaleca się stosowanie dolistnych nawozów makroskładnikowych, zawierających zbilansowany skład. Zrównoważone nawożenie wpływa na lepszą kondycję roślin, co z kolei zmniejsza podatność na działanie patogenów.