fylloton

Opis

Fylloton jest to specjalistyczny preparat o działaniu biostymulującym, którego rola polega na biologicznym stymulowaniu wzrostu i rozwoju roślin. Preparat ten wspomaga procesy życiowe roślin, np. wzrost wegetatywny, czy rozwój kwiatostanów i owoców, dlatego może być stosowany w różnym czasie i w różnych fazach rośliny, przynosząc przy tym rozmaite korzyści.
Fylloton to w 100% naturalny środek zawierający w swym składzie 19 aminokwasów pochodzenia roślinnego. Wszystkie z tych aminokwasów są roślinie potrzebne, wchodzą one bowiem w skład białek. A białka to m.in. budulec masy wegetatywnej i składnik nasion. Mechanizm podawania roślinie gotowych aminokwasów w aplikacji nalistnej skraca czas ich syntezy. Może to mieć kluczowe znaczenie w określonych sytuacjach w czasie wegetacji.

Ze względu na dwie możliwości lokacji rodnika względem grupy aminowej przy atomie węgla (asymetrycznym), możliwe jest powstanie dwóch izomerów optycznych – formy L i D. Tylko forma-L jest powszechnie spotykana w białkach, a druga występuje wyjątkowo w przypadkach patologicznych, w stanie wolnym lub w złożonych związkach niebiałkowych. Ze względu na naturalne pochodzenie surowca do produkcji Fyllotonu po przeprowadzanej hydrolizie enzymatycznej otrzymujemy mieszaninę aminokwasów formy-L, które w pełni nadają się do syntezy swoistych białek roślinnych.
PRODUCENT: BIOLCHIM

Badania

Działanie produktu Fylloton zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi oraz na poletkach doświadczalnych Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.
Dr hab. inż. Anna Wenda-Piesik o Fyllotonie

Opakowania

Dostępne opakowania: a’1 l, a’5 l, a’20 l
Forma: płynna

Skład

SkładZawartość w % wagowychZawartość w % objętościowychZawartość w g/l
azot organiczny (N)6,0%7,6%76
azot organiczny (N) rozpuszczalny w wodzie6,0%7,6%76
węgiel organiczny poch, biologicznego (C)20,8%26,37%263,7

Stosowanie

UprawaDawkowanie (l/ha)
rzepak ozimy1,5 - 2,0 l/ha
zboża1,0 - 1,5 l/ha
kukurydza1,0 - 1,5 l/ha
buraki cukrowe1,0 - 2,0 l/ha
ziemniaki1,0 l/ha
cebula3,0 l/ha
drzewa owocowe1,5 - 2,0 l/ha
uprawy warzywne1,5 - 2,0 l/ha

Zawartość i funkcje aminokwasów

AminokwasyFunkcjeZawartość
alaninaPrzy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”, prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu, podwyższają odporność na stres.3,89
glicynaPrzy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”, prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu, podwyższają odporność na stres.10,08
serynaPrzy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”, prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu, podwyższają odporność na stres.4,85
walinaPrzy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”, prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu, podwyższają odporność na stres.3,52
argininaWpływa na wzrost korzeni i syntezę chlorofilu.2,09
kwas asparginowyMagazynowanie i transport związków azotu.13,00
cysteinaMagazynowanie i transport związków azotu.1,46
kwas glutaminowyInicjuje wzrost merystemów i młodych tkanek, syntezę chlorofilu i tempo fotosyntezy, indukuje odporność na stres.
25,39
histydynaKluczowy aminokwas centrów aktywnych wielu enzymów.1,667
hydrokyprolinaWspiera tolerancję na różnego rodzaju stres, szczególnie stres osmotyczny, podobna do proliny.4,39
izoleucynaAminokwasy występujące w każdym białku, egzogenne.3,68
leucynaAminokwasy występujące w każdym białku, egzogenne.5,98
lizynaRedukuje wzrost wierzchołkowy, redukuje indukcję kwiatów.4,39
metioninaPrekursor etylenu (naturalnego hormonu regeneracji i dojrzewanie owoców).1,72
fenyloalaninaPośredniczy w powstawaniu złożonych substancji niezbędnych przy wykształcaniu się owoców jak również w mechanizmach obrony przed bakteriami i grzybami (antocyjany, kumaryna itd.).3,47
tyrozynaPośredniczy w powstawaniu złożonych substancji niezbędnych przy wykształcaniu się owoców jak również w mechanizmach obrony przed bakteriami i grzybami (antocyjany, kumaryna itd.).3,31
prolinaReguluje procesy osmozy, chroni przed stresem termicznym i wodnym.1,47
treoninaAntyoksydant.4,77
tryptofanPrekursor kwasu indolilooctowego (IAA), najistotniejszej naturalnej auksyny.0,87